Ana Sayfa
Amaç ve Hedefler

Z-VABB Projesinin Amacı ve Hedefleri

Z-VABB Projesi'nin amacı; Z kuşağındaki üniversite öğrencilerinin, temeli Anayasa’ya dayanan bütçe hakkı ve devlet bütçesi konularına farkındalığının geliştirilmesi ve bu bireylerin bütçe okuryazarlık yeteneklerinin güçlendirilmesidir. Bu amaç ile ilişkili somut hedefler şunlardır:

Hedef 1. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGU), Mersin Üniversitesi (MEU) ve Sakarya Üniversitesinin (SAU) farklı eğitim birimlerine kayıtlı öğrencilerin devlet bütçesi bilinç skorlarını analiz etmek  ve elde edilecek verilerle açık erişim bir veri tabanı hazırlamaktır.

Hedef 2. Seçme ve seçilme hakkına sahip yükseköğretim öğrencilerinin devlet bütçesi konularına farkındalığını arttırmak için Temel Bütçe Farkındalığı seminerinin pilot üniversitelerin farklı eğitim birimlerinde yürütmektir.

Hedef 3. Yenilikçi bir çerçevede öğrencilerin davranışsal içgörülerindeki farklılaşmadan yararlanmak ve araştırma konusu hakkında beklentileri karşılayabilmek için öğrencilerden geri dönüşler almaktır.

Hedef 4. Devletin mali açıdan kültürel birikimine katkı sunmak ve uzun vadede bütçe hakkındaki bilgi birikiminin sürdürülebilirliğini sağlamak için Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarına Bütçe Okuryazarlığı başlıklı ders önerisini gerekçeleriyle paylaşmaktır.

Hedef 5. Vatandaşın Bütçe Rehberi ile Vatandaş Kesin Hesap Raporu’na ve devlet bütçesi konularına ilginin artması için Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığına politika önerileri sunmaktır. Bu bağlamda ulaşılan bulgulara dayanarak bünyesinde akademisyenlerin, sivil toplum kuruluş temsilcilerinin ve uzmanların yer alacağı, ortak akıl ve uzlaşmaya dayalı katılımcı bütçe anlayışını tesis edecek bir yapıda Bütçe Konseyi’nin kurulması için merkezi yönetime tavsiyede bulunmaktır.

Hedef 6. Konuya ilgi duyanların bilgi dağarcığını geliştirmek için Bütçe Okuryazarlığı Rehberi dokümanını hazırlamak ve bu dokümanı açık erişim paylaşmaktır.

 

Z-VABB Projesi, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 16 - Barış Adalet ve Güçlü Kurumlar'a doğrudan katkıda bulunmaktadır. 

SKA - 16: Sürdürülebilir kalkınma için barışçıl ve kapsayıcı toplumlar tesis etmek, herkes için adalete erişimi sağlamak ve her düzeyde etkili, hesap verebilir ve kapsayıcı kurumlar oluşturmaktır. 

i. Hedef 16.6: Her düzeyde etkili, hesap verebilir ve şeffaf kurumlar geliştirmek,

ii. Hedef 16.7: Cevap veren, kapsayıcı, katılımcı ve temsiliyetçi karar almayı her düzeyde sağlamak

Dosyalar